top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChris

Ενδυνάμωση των κοινοτήτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: Σχέδιο Επιχορήγησης

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να ασκεί τις επιπτώσεις της στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεών της. Ως απάντηση σε αυτό το πιεστικό ζήτημα, η Κύπρος στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει δρομολογήσει το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και της Προσαρμογής των Κοινοτήτων στην Κλιματική Αλλαγή. Το Σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην παροχή της αναγκαίας χρηματοδοτικής στήριξης για την ενδυνάμωση των κοινοτικών συμβουλίων και την προώθηση επενδύσεων βιώσιμης κινητικότητας. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις βασικές πτυχές αυτού του Σχεδίου, στους στόχους του, στους δικαιούχους, στον προϋπολογισμό και στις επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων.


Ο πρωταρχικός σκοπός του Σχεδίου επιχορήγησης είναι να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τις επενδύσεις των κοινοτικών συμβουλίων στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδίως αυτών που αφορούν στις υψηλές θερμοκρασίες και τις πλημμύρες. Επιπλέον, το σχέδιο επιδιώκει να προωθήσει τις επενδύσεις στη βιώσιμη κινητικότητα, αντιμετωπίζοντας έτσι τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και ενισχύοντας την ευημερία της κοινότητας.


Το Σχέδιο είναι ανοικτό σε ένα ευρύ φάσμα δικαιούχων, συμπεριλαμβανομένων των Κοινοτικών Συμβουλίων, των Συμπράξεων Κοινοτικών Συµβουλίων και των Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών Κοινοτήτων. Αυτή η προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς διασφαλίζει ότι διάφορες οντότητες σε τοπικό επίπεδο μπορούν να συμμετέχουν, να συνεργάζονται και να εργάζονται για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.


Η χρηματοδότηση αυτή έχει χορηγηθεί από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next GenerationEU συνολικού προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ. Το Σχέδιο υπογραμμίζει την δέσμευση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη στήριξη των κρατών μελών της.


Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του εν λόγω Σχεδίου είναι ότι καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών των αιτούντων. Αυτό σημαίνει ότι τα κοινοτικά συμβούλια και οι συναφείς φορείς μπορούν να λάβουν πλήρη οικονομική στήριξη για τα επιλέξιμα έργα τους.


Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των κονδυλίων, το καθεστώς θέτει συγκεκριμένα όρια για τα επιδοτούμενα κονδύλια. Το μέγιστο ποσό επιδότησης ανά αίτηση περιορίζεται σε 150.000 ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό χορηγίας ανέρχεται σε 10.000 ευρώ. Το εύρος αυτό επιτρέπει ευελιξία στο μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής του έργου, εξυπηρετώντας τόσο πρωτοβουλίες μικρότερης κλίμακας όσο και πιο εκτεταμένες προσπάθειες.


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι αιτήσεις για το Σχέδιο Επιχορήγησης θα γίνονται δεκτές μόνο ηλεκτρονικά από τις 2 Οκτωβρίου 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2024 ή έως ότου εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για τους δυνητικούς αιτούντες να ενεργήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τα έργα τους σχετικά με την ανθεκτικότητα στο κλίμα και τη βιώσιμη κινητικότητα.


Το Σχέδιο προσφέρει ένα δομημένο πλαίσιο για την κατηγοριοποίηση των επιλέξιμων επενδύσεων/δαπανών. Οι κατηγορίες αυτές είναι σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, πιο συγκεκριμένα:


Κατηγορία Επενδύσεων Α: Η κατηγορία αυτή καλύπτει τις δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την κοστολόγηση, τη βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων, την υλοποίηση δημόσιων συμβάσεων, τις υπηρεσίες μηχανικού, τη διαμόρφωση του τοπίου, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την αδειοδότηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Οι υπηρεσίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή εκτέλεση των έργων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και κινητικότητας.


Το Σχέδιο προσφέρει ένα δομημένο πλαίσιο για την κατηγοριοποίηση των επιλέξιμων επενδύσεων/δαπανών., συγκεκριμένα στην κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων ή στην επέκταση των υφιστάμενων
Δημιουργία Αστικών Εξοπλισμών όπως κατασκευή ποδηλατόδρομων

Κατηγορία επενδύσεων Β: Η κατηγορία Β περιλαμβάνει επενδύσεις για την ανάπλαση και διαμόρφωση δημόσιων χώρων με τη χρήση διαπερατών υλικών για τη διαχείριση του βρόχινου νερού και την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή βιώσιμων συστημάτων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και πρωτοβουλίες για τη δημιουργία φυσικής σκίασης μέσω δενδροφυτεύσεων και πέργκολων. Επιπλέον, περιλαμβάνει την εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού για τη βελτίωση των δημόσιων χώρων. Οι επενδύσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των άμεσων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή.


Κατηγορία επενδύσεων Γ: Η κατηγορία αυτή επικεντρώνεται στη βιώσιμη κινητικότητα, και συγκεκριμένα στην κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων ή στην επέκταση των υφιστάμενων. Περιλαμβάνει επίσης αστικό εξοπλισμό κατά μήκος αυτών των διαδρομών, όπως παγκάκια και σταθμούς στάθμευσης ποδηλάτων, καθώς και δενδροφυτεύσεις για την παροχή φυσικής σκιάς. Οι επενδύσεις αυτές προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και ενισχύουν την υποδομή κινητικότητας των κοινοτήτων.

Δενδροφυτεύσεις για την παροχή φυσικής σκιάς
Δενδροφυτεύσεις για την παροχή φυσικής σκιάς

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), οι δαπάνες που πραγματοποιούνται πριν από την έγκριση της αίτησης (εξαιρουμένων των δαπανών της κατηγορίας Α), η αγορά γης για επενδύσεις στις κατηγορίες Β και Γ, η δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, η κατασκευή ή επέκταση ποδηλατοδρόμων, οι λειτουργικές δαπάνες και οι αμοιβές του προσωπικού των δικαιούχων.


Το Σχέδιο Επιχορήγησης για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και της Προσαρμογής των Κοινοτήτων στην Κλιματική Αλλαγή είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Παρέχοντας οικονομικά κίνητρα και στήριξη για επενδύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και βιώσιμης κινητικότητας, το εν λόγω σύστημα ενθαρρύνει τα κοινοτικά συμβούλια και τους συναφείς φορείς να λάβουν προληπτικά μέτρα για ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον. Οι κοινότητες θα πρέπει να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στο περιβάλλον τους και να οικοδομήσουν ένα ανθεκτικό στο κλίμα μέλλον για όλους.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page