top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChris

Οι σύγχρονοι κανόνες για τη χρήση του χιούμορ ως εργαλείο ηγεσίας


Ποιες ιδιότητες αναζητάτε σε έναν ηγέτη; Θα περιμένατε πιθανώς να είναι ισχυροί, χαρισματικοί και αποφασιστικοί. Ωστόσο, μπορεί να παραβλέψετε την αξία του να είναι αστείος.


Έρευνες δείχνουν ότι το χιούμορ έχει πολλά οφέλη στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης των μελών της ομάδας, της μείωσης του άγχους και της αύξησης της παραγωγικότητας. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι χρειάζονται λίγο κέφι. Ενώ ο μέσος τετράχρονος γελάει περίπου 300 φορές την ημέρα, μέχρι τα 40 του ως ενήλικας γελάει μόνο περίπου 3 φορές!


Από την άλλη, υπάρχουν όρια. Ξέρεις ότι το έχεις παρακάνει με τα αστεία σου αν κάνεις κάποιον να κλάψει ή αν επιλέξεις έναν κωμικό για το πρότυπό συμπεριφοράς σου.


Οι αποτελεσματικοί ηγέτες ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το χιούμορ προς όφελός τους. Ενταχθείτε στην επαγγελματική του ζωή μελετώντας τις πιο κάτω συμβουλές για να παραμείνετε επαγγελματίες ενώ αξιοποιείτε την αστεία πλευρά σας.



Τα οφέλη του να οδηγείς την ομάδα σου με χιούμορ:

  1. Βελτιώνει την απόδοση στην εργασία. Το γέλιο μπορεί να είναι θετικό επειδή ενεργοποιεί χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σας βοηθούν να συγκεντρωθείτε και να σκεφτείτε δημιουργικά. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσε ότι η εισαγωγή της κωμωδίας στην εργάσιμη ημέρα αύξησε την παραγωγικότητα κατά 12%.

  2. Ενισχύει τη φήμη σας. Άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ηγέτες που χρησιμοποιούν χιούμορ θεωρούνται πιο ικανοί και αξιόπιστοι και λαμβάνουν υψηλότερες βαθμολογίες από τους υφισταμένους τους.

  3. Μειώνει το άγχος. Ο μεγάλος φόρτος εργασίας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το εργασιακό άγχος αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Και όμως, η ύπαρξη ευκαιριών για χαλάρωση διευκολύνει την επίτευξη περισσότερων στόχων.

  4. Δυναμώνει τις σχέσεις. Το χιούμορ είναι συχνά μια κοινωνική δραστηριότητα. Μαθαίνεις πράγματα για τους συναδέλφους σου που μπορεί να μην αναφέρονται στο βιογραφικό τους και δημιουργείς χαρούμενες αναμνήσεις που βαθαίνουν τους δεσμούς σου.

  5. Προστατεύει την υγεία σας. Υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία. Για παράδειγμα, το χιούμορ μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσετε την κατάθλιψη και το άγχος.


Συμβουλές για τη χρήση του χιούμορ στην εργασία:


  1. Μείνε μετοχικός αλλά αμέτοχος σε ευαίσθητα θέματα. Πολλοί standup κωμικοί προσπαθούν να είναι αμφιλεγόμενοι, αλλά πρέπει να προσέχετε την ασφάλεια της εργασίας σας. Απομακρυνθείτε από ευαίσθητα θέματα όπως η πολιτική, η θρησκεία και κάθε είδους στερεότυπα.

  2. Προωθήστε τον εαυτό σας. Εκπλήξτε τους συναδέλφους σας με μια πνευματώδη παρατήρηση που και που. Αν αστειεύεστε από την "ανατολή του ηλίου μέχρι την ώρα της δύσης", θα είναι δύσκολο για αυτούς να σας πάρουν στα σοβαρά όταν χρειάζεται.

  3. Λάβετε υπόψη το κοινό σας. Διαφορετικές βιομηχανίες και εταιρείες έχουν τη δική τους κουλτούρα. Δώστε προσοχή στο πώς αντιδρούν οι άλλοι για να μετρήσετε αν τους διασκεδάζετε ή τους προσβάλλετε.

  4. Ζωντανέψτε τις συναντήσεις. Η κούραση από το Zoom είναι πραγματική (το ίδιο συμβαίνει και με τις προσωπικές συναντήσεις). Κάντε τις παρουσιάσεις σας πιο ευχάριστες χρησιμοποιώντας ήχους ή ρίχνοντας κινούμενα σχέδια και στοιχεία.

  5. Πείτε ιστορίες. Το χιούμορ μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία όταν το συνδέετε σε μια κατάλληλη ιστορία. Ενισχύστε τη σύνδεσή σας αποκαλύπτοντας κάτι για την προσωπική σας ζωή. Βρείτε ακόμη, μια μελέτη περίπτωσης που να υποστηρίζει την άποψή σας.

  6. Οργανώστε διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ενθαρρύνετε τον φιλικό ανταγωνισμό στο γραφείο σας. Διοργανώστε μια βραδιά ταινίας με ποπ κορν και ρετρό γλυκά.

Ως ηγέτης, μπορείτε να κάνετε την ομάδα σας να γελάσει χωρίς να μπείτε σε μπελάδες με το τμήμα HR. Θα κάνετε τους υπαλλήλους σας πιο ευτυχισμένους και την επιχείρησή σας πιο επιτυχημένη.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page