top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChris

Χαρτογράφηση ικανοτήτων | Competency Mapping



Για τον εργαζόμενο, το Competency Mapping μπορεί να θεωρηθεί και ως χάρτης επαγγελματικής σταδιοδρομίας (career mapping) που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για ταχύτερη επίτευξη των στόχων και αποτελεσματικότητα στην εργασία του. Η χαρτογράφηση ικανοτήτων είναι η διαδικασία προσδιορισμού ενός συνόλου δεξιοτήτων και ευκαιριών ανάπτυξης των εργαζομένων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους να κατανοήσουν καλύτερα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και να τονίσουν τομείς όπου μπορούν να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους. Η μέθοδος της χαρτογράφησης ικανοτήτων επιτρέπει στις εταιρείες, πρώτον, να αναπτύξουν τις τρέχουσες δυνατότητες των υπαλλήλων τους και, δεύτερον, να τους υποδείξουν το όριο που πρέπει να φτάσουν. Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τις εταιρείες να εντοπίσουν συγκεκριμένους τομείς κατάρτισης και ανάπτυξης των εργαζομένων και να ευθυγραμμίσουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους με τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (Strategic Human Resource Management).


Αν πρέπει να ρωτήσουμε σε ποιο μέγεθος επιχείρησης πρέπει να εφαρμοστεί η χαρτογράφηση ικανοτήτων, η απάντησή μου θα ήταν σίγουρα οι μικρές επιχειρήσεις. Αναμφίβολα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρέπει να εφαρμοστεί και σε μεγάλες εταιρείες, αλλά οι μικρές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις λόγω του μικρού αριθμού εργαζομένων τους.


Η σημασία της διαδικασίας χαρτογράφησης ικανοτήτων προέρχεται από το γεγονός ότι η παροχή πληροφοριών στους εργαζομένους είναι συγκεκριμένη και η ανατροφοδότηση γίνεται ενεργά προκειμένου να διευκολυνθεί η επαγγελματική εξέλιξη. Η θετική επίδραση που προκύπτει από αυτή τη λειτουργία είναι ότι ο εργαζόμενος αισθάνεται ότι ο ρόλος του και η συνεισφορά του στην εταιρεία αναγνωρίζονται. Αλληλένδετα, η αναγνώριση ενισχύει τη θετική συνεισφορά του εργαζομένου στην εταιρεία, τη δημιουργία περιβάλλοντος θετικής εργασιακής κουλτούρας καθώς και τη διατήρηση των εργαζομένων στην εταιρεία.


Εκτός από τα προαναφερθέντα, υπάρχουν και άλλες συγκεκριμένες παροχές τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για την εταιρεία. Για τον εργαζόμενο, το Competency Mapping μπορεί να θεωρηθεί και ως χάρτης επαγγελματικής σταδιοδρομίας (career mapping) που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για αυτόν. Ο εργαζόμενος είναι σε θέση να αναγνωρίσει την πρόοδο και την προώθηση της καριέρας του στα διάφορα στάδια της επαγγελματικής του πορείας. Αυτό δημιουργεί κίνητρα στον εργαζόμενο για την αποτελεσματική και ταχύτερη επίτευξη των επαγγελματικών του στόχων. Επιπλέον, υποδεικνύει στον εργαζόμενο τα κενά και τα «ελαττώματα» του, προσφέροντάς του, όχι μόνο τις ανάγκες του για ανάπτυξη αλλά και την αποσαφήνιση των πόρων και των απαιτήσεων που χρειάζονται για την επιθυμητή του εξέλιξη.


Όσον αφορά τα οφέλη που προκύπτουν για την εταιρεία μέσω της Χαρτογράφησης Ικανοτήτων, και σε σχέση με τα οφέλη του εργαζομένου που αναφέρθηκαν, η δημιουργία σαφών απαιτήσεων σταδιοδρομίας για τους εργαζόμενους προκαλεί καλύτερη εκτέλεση των διαδικασιών και καλύτερη ενδοεταιρική εξυπηρέτηση (εσωτερική υποστήριξη πελατών). Οι επαγγελματικοί στόχοι που τίθενται για κάθε εργαζόμενο δημιουργούν αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση στη διατήρηση και αφοσίωση των εργαζομένων.


Σύμφωνα με τη θεωρία του William Kahn (William Kahn), 1990, οι άνθρωποι που τείνουν να είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους μπορούν να συνεισφέρουν σε τρία διαφορετικά επίπεδα του εαυτού τους. Αυτά είναι


  • Σωματική δέσμευση: καταβάλλουν σωματική και πνευματική προσπάθεια στη δουλειά τους με αυξημένα συναισθήματα αυτοπεποίθησης

  • Γνωστική δέσμευση: αποδίδουν νόημα στην εργασία τους καθώς ενθαρρύνονται από τη δημιουργικότητα και την αναγνώριση της συμβολής τους στους επαγγελματικούς στόχους της επιχείρησης

  • Συναισθηματική δέσμευση: αναπτύσσουν συναισθηματική σύνδεση με τη δουλειά τους όταν αισθάνονται ότι «ανήκουν στην ομάδα». Αυτό ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να δεσμευτούν στις αξίες και τις εργασιακές πρακτικές της εταιρείας.

Επομένως, τα τρία επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν τις εργασιακές τους εμπειρίες και την παραγωγικότητά τους.


Συνοπτικά, η χαρτογράφηση ικανοτήτων διασφαλίζει την πλήρη εκμετάλλευση του πιο σημαντικού πόρου σε μια επιχείρηση, και αυτό είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Εξασφαλίζει στους ανθρώπους την επαγγελματική τους εξέλιξη και τη δυνατότητα να γίνουν καλοί σε αυτό που τους ταιριάζει. Σε αυτή τη διαδικασία, ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται ολιστικά, και όχι συλλογικά, εντός της εταιρείας.


Η χαρτογράφηση ικανοτήτων μετατρέπει τους ικανούς εργαζόμενους σε εξαιρετικούς επαγγελματίες!


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page