top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChris

Γνώσεις, Δεξιότητες, Ικανότητες στο 2023

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αναφέρθηκε στις δυσκολίες εύρεσης εργαζομένων με δεξιότητες στις Πράσινες και Ψηφιακές Μεταβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat υποδηλώνουν ότι μόνο το 37% των ενηλίκων εκπαιδεύεται σε τακτική βάση. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακηρύσσει το 2023 ως έτος δεξιοτήτων. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη των νέων και των μεγαλύτερων, η οποία είναι υπανάπτυκτη και ανεπαρκής.


Με βάση τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, μπορούμε να εκτιμήσουμε τι έρχεται για την ανάπτυξη εταιρειών/οργανισμών καθώς και, των ατόμων.


Γιατί είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τι έρχεται σε δράση;

-Σχέδια και προγράμματα θα αναπτυχθούν από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των ατόμων και εργαζομένων που θα συμβάλουν ως αντάλλαγμα στις βελτιώσεις και την καινοτομία των εταιρειών στους πυλώνες της Πράσινης και της Ψηφιακής Μετάβασης.

-Οι ΜΜΕ που έχουν διαθέσιμες ενισχύσεις De Minimis και προσπαθούν να εφαρμόσουν μια στρατηγική για τους τομείς της Πράσινης και της Ψηφιακής Μετάβασης, είναι προτιμότερο να αναβάλουν τα σχετικά έργα για μερικούς μήνες ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη των νέων εθνικών σχεδίων και προγραμμάτων που θα ανακυρηχθούν στους επόμενους μήνες.

-Η αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών είναι το κλειδί για την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων για την επιχειρηματική καινοτομία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

-Ένας άλλος σκοπός του σχεδίου δράσης της ΕΕ είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα βοηθήσει στη μείωση του ποσοστού ανεργίας στις σχετικές αγορές εργασίας. Έχει αποδειχθεί ότι λόγω των ανειδίκευτων εργαζομένων υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αλλοδαπούς εργάτες που κατέχουν γνώσεις στους σχετικούς τομείς.

-Εάν αυτές οι νέες δεξιότητες θεωρηθούν «τάση», τότε το εργατικό δυναμικό της ΕΕ θα αρχίσει να χαρτογραφεί ευκαιρίες απασχόλησης σε εταιρείες/οργανισμούς που διατηρούν κάποιου είδους πράσινες και ψηφιακές αναβαθμίσεις, ώστε να μπορεί να παραμείνει σχετικό στην καμπύλη απασχόλησης

-Τα άτομα θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται προληπτικά και να αναζητούν την αναβάθμιση των γνώσεών τους σε αυτούς τους τομείς και να συνειδητοποιήσουν ότι η δια βίου μάθηση μπορεί να βελτιώσει τη μελλοντική απασχολησιμότητά τους.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page