top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChris

Γιατί είναι σημαντικό το Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing)

Στην επιχείρηση, οι βασικοί δείκτες απόδοσης (KPIs) σας βοηθούν να δείτε τη μεγάλη εικόνα και να αξιολογήσετε τις στρατηγικές σας για να τις προσαρμόσετε καλύτερα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παραδείγματα των KPIs που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθήσετε και να αξιολογήσετε την επιτυχία μιας εταιρείας.


Η μέτρηση των KPIs του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι μία σημαντική λειτουργία σε ενα τμήμα μάρκετινγκ. Αλλά γιατί είναι τόσο σημαντική;

Επειδή το ψηφιακό μάρκετινγκ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή μάρκετινγκ, ευδοκιμεί στη σωστή χρήση των KPIs.

Με το ψηφιακό μάρκετινγκ, σχεδόν τα πάντα είναι μετρήσιμα. Μπορείτε να δείτε πόσο σας κοστίζει μια στρατηγική μάρκετινγκ σε κάθε της βήμα και να καταλάβετε πόση απόδοση επένδυσης (Return on Investment-ROI) λαμβάνετε.

Ωστόσο, μαζί με αυτήν την ικανότητα, προκύπτουν προκλήσεις και ερωτήματα. Μερικές από αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνουν:

  • Ποιοι είναι οι βασικοί δείκτες απόδοσης για το ψηφιακό μάρκετινγκ;

  • Θα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια αυτά τα KPIs του διαδικτυακού μάρκετινγκ τις «νίκες και τις απώλειές» σας στον πραγματικό κόσμο;

  • Πώς μπορείτε να επιφέρετε επιρροή σε αυτά τα KPIs με θετικό τρόπο;

Αν και αυτές οι προκλήσεις είναι δύσκολες, είναι πολύ σημαντικό να επιλυθούν. Ας ξεκινήσουμε με τον απλό ορισμό. Τι είναι τα KPIs στο ψηφιακό μάρκετινγκ;

Οι βασικοί δείκτες απόδοσης για το ψηφιακό μάρκετινγκ αντιπροσωπεύουν μετρήσιμες τιμές που δίνουν ένδειξη της απόδοσης των καμπανιών, που διεξάγονται από τις ομάδες μάρκετινγκ, σε κάθε κανάλι του ψηφιακού μάρκετινγκ, είτε πρόκειται για διαφημίσεις προβολής, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης.

Καθορίζοντας τα κατάλληλα KPIs για την επιχείρησή σας, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας και να εξασφαλίσετε θετική απόδοση επένδυσης (ROI).

Ένα στιγμιότυπο οθόνης των KPI ψηφιακού μάρκετινγκ που μια εταιρεία πρέπει να λάβει υπόψη κατά την εκτέλεση της στρατηγικής ψηφιακού μάρκετινγκ
Βασικοί δείκτες απόδοσης ψηφιακού μάρκετινγκ

Η πρόκληση και η ευκαιρία του ψηφιακού χώρου:

Ο κόσμος προχωρά όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση του ψηφιακού χώρου. Ένα παράδειγμα είναι η αυξημένη χρήση των smartphones. Πριν από λίγα χρόνια, η χρήση των κινητών τηλεφώνων ήταν για να τηλεφωνείσετε σε άλλους ή για να τους στέλνατε μηνύματα (και αν όχι εσείς, σίγουρα οι μεγαλύτεροι!). Σήμερα, μπορείτε να έχετε μια διαφημιστική καμπάνια στο Facebook που στοχεύει συγκεκριμένα τους χρήστες των smartphones. Αυτό το είδος της γρήγορης αλλαγής γίνεται ο κανόνας στη σύγχρονη, ψηφιακή μας οικονομία. Το πλεονέκτημά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι κάθε ενέργεια μάρκετινγκ είναι πλέον μετρήσιμη.

Η ψηφιακή αρένα ωφελεί τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούν έναν οικονομικά αποδοτικό προϋπολογισμό για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα, στα ψηφιακά, μπορείτε να θέσετε τους στόχους σας πιο συγκεκριμένα και να τμηματοποιήσετε διαφορετικά ενδιαφέροντα του κοινού σας, αναπτύσσοντας μια πραγματικά εξατομικευμένη στρατηγική μάρκετινγκ.

Μπορείτε να βρείτε νέες αγορές και να αξιοποιήσετε την δυνητική παγκόσμια απήχηση (global potential reach), να δημιουργήσετε αφοσίωση πελατών (customer engagement) και μια κοινότητα γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορειτε να δημιουργήσετε άμεσα τις διαφημιστικές σας καμπάνιες χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε άλλους να επιβεβαιώσουν το σχέδιο σας για το συγκεκριμένο μέσο διαφημιστικής ενημέρωσης (σε αντίθεση με την παραδοσιακή διαφήμιση).

Ωστόσο, πολλά τμήματα μάρκετινγκ δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με αυτές τις εξαιρετικά γρήγορες εξελίξεις και αλλαγές στον χώρο του ψηφιακού μάρκετινγκ. Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος κλάδος του μάρκετινγκ κρατά τους επαγγελματίες του χώρου ικανούς, εάν αυτοί βέβαια ξέρουν πως να αξιολογήσουν τα αποτελέσματά και να δημιουργήσουν θετική απόδοση στην επένδυση (ROI).


Αλλά πώς ξέρετε από πού να ξεκινήσετε;

Ξεκινήστε πρώτα με τα βασικά! Ξεκινήστε με τα τυπικά σας KPIs που αφορούν στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Αυτά περιλαμβάνουν τις προβολές σελίδας (page views), το ποσοστό εγκατάλειψης (abandon or bounce rate), το ποσοστό μετατροπής (conversion rate), την απόδοση επένδυσης(ROI) κ.λπ. Αυτά, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε όλα χάρη στα KPIs και τις μετρήσεις των Google Analytics (GA) που είναι διαθέσιμες στον λογαριασμό σας στο GA (σε περίπτωση που έχετε προβεί σε ενσωμάτωση τους με την ιστοσελίδα σας - κοινώς ως integration).

Μπορείτε επίσης να δείτε τα KPIs των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης σας ( social media accounts) όπως για παράδειγμα στο Facebook, στο Instagram, στο Linkedin και στο Pinterest.


Ωστόσο, ένα συχνό λάθος στον καθορισμό των KPIs του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι η παρακολούθηση πάρα πολλών από αυτά ή τουλάχιστον η προσπάθεια παρακολούθησης όλων των KPIs. Υπάρχουν πολλές μετρήσεις που φαίνονται σημαντικές, αλλά δεν συμβάλλουν άμεσα στο τελικό αποτέλεσμα. Οι μετρήσεις αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τους ακόλουθους των σελίδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις επισημάνσεις "μου αρέσει", τις κοινοποιήσεις σε περιεχόμενο ή τις προβολές των σελίδων του ιστότοπου (website).

Αυτό που είναι σημαντικό να έχετε κατά νου, είναι ότι σελίδες ή οι ιστότοποι με μεγάλο αριθμό ακολούθων χρησιμοποιούν και αυτές πολλές καμπάνιες και προσπαθούν συνεχώς να στοχεύσουν υπάρχοντες ή νέους πελάτες. Δεν λαμβάνουν υπόψη για την επιτυχία των πωλήσεών τους την οργανική κυκλοφορία, και πράττουν, τις πλείστες φορές, επιθετικό μάρκετινγκ σε περιόδους που επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Με άλλα λόγια, δεν βασίζονται στους ακόλουθους τις σελίδας τους για να δουν τα προϊόντα τους αλλά χρησιμοποιούν δαφημιστικές καμπάνιες για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Επομένως, εάν θέλετε το μάρκετινγκ σας να έχει σταθερή απόδοση επένδυσης (ROI), πρέπει να εστιάσετε στα KPIs του ψηφιακού μάρκετινγκ που εντοπίζουν τομείς με την μεγαλύτερη απήχηση.


Μέχρι αυτό το σημείο, είχαμε μια γενική επισκόπηση για την σημαντικότητα του Ψηφιακού Μάρκετινγκ. Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες!


Ένα στιγμιότυπο οθόνης του ιστότοπου google analytics στα αποτελέσματα αναζήτησης google.
Google Analytics

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page