top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChris

Συμπεριληπτικό Ψηφιακό Μάρκετινγκ


Το μάρκετινγκ χωρίς αποκλεισμούς είναι ζωτικής σημασίας στον σημερινό κόσμο, όπου σχεδόν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνει κάποια μορφή αναπηρίας. Ιστορικά, η απεικόνιση των ατόμων με αναπηρίες στο μάρκετινγκ τους έχει καταστήσει αόρατους, αλλά ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Οι πληροφορίες που ακολουθούν δημιουργήθηκαν με τη συμβολή των εταίρων της κοινότητας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για τη δημιουργία μάρκετινγκ που αντιπροσωπεύει θετικά και αυθεντικά άτομα με αναπηρίες – συμπεριλαμβανομένων, αλλά κυρίως, πέρα από βασικές στιγμές όπως οι καμπάνιες του Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Απασχόληση με Αναπηρία.


Η αρχή του συμπεριληπτικού μάρκετινγκ είναι ότι το μάρκετινγκ πρέπει να αντιπροσωπεύει και να είναι προσβάσιμο σε όλα τα άτομα με ή χωρίς αναπηρία. Όχι μόνο είναι η συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία το σωστό, αλλά κάνει και το μάρκετινγκ πιο αυθεντικό. Το αυθεντικό μάρκετινγκ μπορεί να κάνει περισσότερα για να αντιπροσωπεύσει το ευρύ φάσμα των ικανοτήτων και της νευροποικιλομορφίας του κόσμο γύρω μας.


Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. Στις ΗΠΑ, 20,3 εκατομμύρια οικογένειες έχουν τουλάχιστον ένα μέλος με αναπηρία και ένας στους τέσσερις ενήλικες ζει με αναπηρία. Εν τέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κάποια μορφή αναπηρίας σε κάποια φάση της ζωή τους. Αυτό το μέγεθος της αγοράς διπλασιάζεται όταν εξετάζονται τα μέλη της οικογένειας, οι φροντιστές και άλλοι.


Δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος για να οριστεί η αναπηρία. Είναι ένας γενικός όρος με διαφορετικές σημασίες για διαφορετικούς ανθρώπους. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο κόσμος είναι γεμάτος με ανθρώπους που έχουν μια σειρά από φαινομενικές και μη εμφανείς αναπηρίες. Η Americans with Disabilities Act (ADA) ορίζει ένα άτομο με αναπηρία ως το άτομο που έχει «σωματική ή πνευματική αναπηρία που περιορίζει ουσιαστικά μία ή περισσότερες σημαντικές δραστηριότητες της ζωής, ένα άτομο που έχει ιστορικό ή ιστορικό μιας τέτοιας αναπηρίας ή ένα άτομο που θεωρείται από τους άλλους ως έχοντας μια τέτοια βλάβη». Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν αυτοπροσδιορίζονται ή αισθάνονται περιορισμένοι λόγω της αναπηρίας τους - αντίθετα, θεωρούν την αναπηρία ως δύναμη.


Οι αναπηρίες δεν είναι πάντα εμφανείς. Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ατόμων με αναπηρία, το 74% δεν χρησιμοποιεί τίποτα που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει οπτικά την αναπηρία τους. Οι μη εμφανείς αναπηρίες μπορούν συχνά να περιορίσουν τις καθημερινές δραστηριότητες, να κυμαίνονται από ήπιες προκλήσεις έως σοβαρούς περιορισμούς και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η αναπηρία συχνά χωρίζεται σε πολλές ευρείες ταξινομήσεις, όπως τυφλοί ή χαμηλής όρασης, χρόνιες παθήσεις υγείας, κωφοί ή βαρήκοοι, μαθησιακές δυσκολίες, νευροποικιλομορφία, σωματικές αναπηρίες, ψυχιατρικές αναπηρίες και αναπηρίες ομιλίας.


Το μάρκετινγκ χωρίς αποκλεισμούς μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και είναι επίσης καλό για τις επιχειρήσεις. Η συμπερίληψη πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα σε όλες τις προσπάθειες μάρκετινγκ και εναπόκειται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο με αναπηρία έχει το δικαίωμα να βιώσει τη δημιουργική εμπειρία στον κόσμο. Συνεργαζόμενοι με κοινοτικούς οργανισμούς και χρησιμοποιώντας ένα εγχειρίδιο μάρκετινγκ που περιλαμβάνει την αναπηρία, μπορούμε να δημιουργήσουμε μάρκετινγκ που αντιπροσωπεύει θετικά και αυθεντικά τα άτομα με αναπηρίες. Ας δεσμευτούμε να κάνουμε το μάρκετινγκ πιο περιεκτικό και να εργαστούμε για έναν πιο δίκαιο κόσμο.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page